آشنایی با لوله مانیسمان و کاربردهای آن

آشنایی با لوله مانیسمان و کاربردهای آن

لوله مانیسمان در واقع لوله بدون درز یک‌دستی است که در صنعت بسیار کاربرد دارد. مهم‌ترین ویژگی این مدل از لوله‌ها عدم وجود درزجوش است که سبب شده استحکام بیشتری نسبت به سایر لوله برای انتقالات سیالات با فشار و دمای بالا داشته باشند. در حال حاضر تولید این لوله‌ها هم به‌عنوان محصولی داخلی و هم محصولی وارداتی از کشور چین در بازار به فروش می‌رسند.

تاریخچه لوله مانیسمان

تاریخ تولید اولین لوله مانیسمان به سال 1886 در آلمان برمی‌گردد. جایی که دو برادر آلمانی تصمیم به ساخت لوله‌ای یک‌دست و بدون درزجوش گرفتند که کاربرد زیادی در صنعت داشته باشد. به احترام خدمتی که برادران آلمانی به صنعت ساخت لوله و تأسیسات کردند، نام خودشان را بروی اختراع‌شان گذاشتند.

آنچه امروزه به‌عنوان لوله های مانیسمان در بازار وجود دارد، لوله‌های سیاه بدون درزی هستند که در صنایع غذایی، داروسازی، نفت گاز و پتروشیمی کاربرد دارند.

همانطور که اینجا اشاره کردیم و در ادامه هم بیشتر توضیح خواهیم داد، لوله مانیسمان بیشتر مناسب کاربردهای صنعتی است. اما اگر بخواهید برای لوله کشی منازل و کاربردهای خانگی از یک نوع لوله استفاده کنید، ما به شما خرید لوله پنج لایه نیوپایپ را توصیه خواهیم کرد. شما می‌توانید برای خرید مطمئن و دریافت جنس باکیفیت، از بازرگانی ملکیان انواع لوله و اتصالات را خریداری نمایید.

لوله های مانیسمان را با این مشخصات بشناسید

برای تولید لوله های مانیسمان باید استانداردها و گواهی‌های متعددی در نظر گرفته شود. چرا که در غیر این صورت بازار لوله‌های تولیدشده را به‌عنوان لوله مانیسمان نمی‌شناسد. دو استاندارد زیر برای ساخت لوله های مانیسمان ضروری است:

  • برای لوله‌های فولادی از استاندارد ASME B36.10
  • برای لوله‌های استیلی از استاندارد ASME B36.19

هرچند تولید این نوع از لوله‌ها انحصاری نیست؛ اما برای اینکه به‌عنوان لوله های مانیسمان شناخته شوند باید در ویژگی‌هایی مانند قطر، ضخامت، طول و مخصوصاً بدون درز بودن با استانداردهای در نظر گرفته شده تطابق داشته باشند.

بیشتر بخوانید

در صورتی که می‌خواهید با انواع لوله پلاستیکی و مزایای استفاده از آن‌ها در لوله کشی بیشتر آشنا شوید، کافی است روی لینک کلیک کرده و مقاله مربوطه را مطالعه نمایید.

ابعاد لوله های مانیسمان

ابعاد لوله مانسیمان را باتوجه‌ به ضخامت یا ردهٔ این محصول در نظر می‌گیرند.

ابعاد لوله های مانیسمان

  • روش اول: مطابق با استاندارد ANSI B36 APL5L، ضخامت یکی از مواردی است که لوله های مانیسمان را تقسیم‌بندی می‌کند.
  • روش دوم: طبق استاندارد ANS که باتوجه‌به فرمولی خاص در نظر گرفته شده است، لوله‌های بدون درز فولادی را باید در 8 گروه دسته‌بندی کرد.
  • روش سوم: لوله‌های بدون درز متناسب با وزن کلی هم در سه گروه STD استاندارد، XS سنگین، XXS فوق سنگین دسته‌بندی می‌شوند.

استانداردهای در نظر گرفته شده برای طول هر شاخه 6 و 12 متر و قطری حدودی 1.2 تا 36 میلی‌متر است.

انواع لوله مانیسمان

تا به اینجای مطلب با تاریخچه و استانداردهای در نظر گرفته شده برای تولید لوله‌های بدون درز آشنا شدید. در ادامه قصد داریم به انواع لوله مانیسمان در رده‌های مختلف می‌پردازیم.

  • رده 20: لوله‌های موجود در این دسته‌بندی ضخامتی حدود 2 تا 6 میلی‌متر و سایزی 1 تا 12 اینچی دارد. وزن لوله‌هایی که در رده 20 قرار می‌گیرند، تا 300 کیلوگرم متغیر است.
  • رده 40: سایز لوله های مانیسمان رده 40 هم مانند رده قبلی بین 1 تا 12 متری و دارای ضخامتی 2 تا 10 میلی‌متری هستند. لوله‌های رده 40 مانیسمان وزنی حدود 500 کیلوگرم دارند.
  • رده 60: همان‌طور که در تعریف لوله های مانیسمان آوردیم، مهم‌ترین ویژگی این لوله‌ها بدون درز بودنشان است. اما لوله‌های رده 60 این تعریف را نقض کرده‌اند و درزدار هستند. قطر این لوله‌ها بین 8 تا 24 اینچ و وزنشان هم متناسب با ضخامتشان متفاوت خواهد بود. البته تقاضا برای خرید این مدل نسبت به سایرین بسیار پایین‌تر است.
  • رده 80: لوله های مانیسمان رده 80 از نظر سایز بسیار متنوع هستند. در ضخامتی بین 3 تا 9 میلی‌متری و وزنی حدود 9 تا 150 کیلوگرمی در بازار به فروش می‌رسند.
  • رده 120: سایز و ابعاد این محصول را مشتری تعیین می کند؛ اما وزن آن به نسبت ضخامتش بسیار زیاد و حدود 700 کیلوگرم هم می رسد.
  • رده 160: از لوله های مانیسمان رده 160 به دلیل وزن بالایی که دارند در صنایع خاصی استفاده می‌شود.

نکته: از لوله های مانیسمانی رده 20 برای گازرسانی به ساختمان استفاده می‌شود و لوله‌های رده 40 هم در خطوط آتش‌نشانی و برج‌ها کاربرد دارند. دقت بالا در تولید رده 40 به بالا باعث شده این مدل از لوله‌ها برای صنایعی که از حساسیت بالایی برخورد دار هستند مثل پتروشیمی، نفت و گاز به کار گرفته شوند.

بیشتر بخوانید

اگر قصد ساخت استخر در خانه، باغ و… را دارید، باید با مراحل ساخت استخر آشنایی داشته باشید تا بتوانید این کار را به صورت اصولی انجام دهید. برای اطلاع بیشتر در این باره می‌توانید روی لینک کلیک کنید و مقاله مربوطه را مطالعه نمایید.

تفاوت لوله های مانیسمان با سایر لوله‌ها

مهم‌ترین تفاوت لوله مانیسمان با سایر لوله‌ها مانند لوله سفید ، بدون درزجوش بودن آن است. علاوه بر این متریال به‌کاررفته در تولید این لوله نسبت به سایرین بسیار متفاوت بوده تا جایی که از این لوله‌ها در صنایع پتروشیمی، پالایشگاهی، نیروگاهی و… کاربرد فراوانی دارد.

کاربردهای لوله مانیسمان

لوله‌های بدون درز نسبت به لوله‌های درزدار از استحکام بالاتری برخورد دارند. استحکام و مقاومت بیشتر این لوله‌ها سبب شده در صنایعی به کار بروند که نحوه اتصال لوله در آن‌ها بسیار دشوار است. مهم‌ترین نکته این که به دلیل مقاومت بالای لوله های مانیسمان، هیچ آسیبی هنگام اتصال به آن‌ها وارد نمی‌شود.

کاربردهای لوله مانیسمان

بیشتر بخوانید» اتصالات لوله کشی ساختمان عبارتند از قطعاتی که برای اتصال و ادغام لوله‌های ساختمان به یکدیگر استفاده می‌شوند. این اتصالات به منظور رسیدن به جریان آب، گاز، بخار و سایر مواد درون لوله‌ها، تأسیس شده و استفاده می‌شوند.به منظور آشنایی بیشتر با انواع لوله کشی فلزی و پلاستیکی، اینجا کلیک کنید.

در صنایع زیر لوله مانیسمان بیشترین کاربرد را دارند:

  • خط استخراج و انتقال نفت و گاز، صنایع پالایشگاهی و شرکت‌های پتروشیمی
  • مبدل‌های حرارتی و گرمایی
  • عایق کردن کابل‌های فشارقوی برق و سایر کاربردها در نیروگاه‌های تولید انرژِی
  • آبرسانی صنعتی
  • آبرسانی کشاورزی
  • تله‌های بخاری؛ مانند تله‌های ترمودینامیکی
  • برای تولید ابزارهای دقیق اندازه‌گیری مثل ساتل و فشار سیستمی
  • نیروگاه‌های حرارتی
  • صنایع دارویی
  • صنایع غذایی
  • در تولید شیرهای کنترلی مثل گیت، ترموستات و…

لوله مانیسمان چگونه ساخته می‌شود؟

فرایند تولید لوله های مانیسمان در مقایسه با تولید نیروهای نیوپایپ بسیار متفاوت است. به همین دلیل قیمت لوله 5 لایه نیوپایپ نسبت به لوله های مانیسمان مناسب‌تر است. حال سؤال اینجاست که لوله‌های بدون درز چگونه ساخته می‌شوند؟

مرحله اول در تولید لوله های مانیسمان؛ آماده‌سازی مواد اولیه

اولین مرحله در تولید لوله مانیسمان آماده‌سازی مواد اولیه است. لوله های بدون درز مانیسمان را از دو متریال زیر می‌سازند:

  • شمش فولادی
  • مقاطع چهارگوش فولادی

لوله مانیسمان چگونه ساخته می‌شود؟

مرحله دوم در تولید لوله های مانیسمان؛ برش و گرمادهی

شمش‌های فولادی را وارد خط تولید کارخانه کرده و در سایزهای مختلف برش می‌دهند. سپس قطعات شمش را در کوره‌های قوسی قرار داده تا فرایند گرمادهی آغاز شود. شمش‌ها باید آن‌قدری حرارت ببینند که نرم شوند و امکان شکل‌دهی به آن فراهم شود.

با استفاده از فرایند سنبه کاری چرخشی به شمش آهن نرم شده شکل لوله‌ای می‌دهند.

مرحله سوم در تولید لوله های مانیسمان؛ تاب‌گیری

بعد از اینکه در فرایند سنبه کاری به شمش شکل و شمایل لوله‌ای داده شد، باید قسمت انتهایی و ابتدایی لوله را تاب‌گیری شود. در اینجاست که تازه فولاد ذوب شده شکل و شمایل لوله به خودش می‌گیرد و متناسب با کاربرد آن برش می‌خورد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره رایگان

شما برای دریافت مشاوره رایگان می‌توانید فرم زیر را پر کنید تا همکاران ما دراسرع وقت با شما تماس بگیرند.

© کليه حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به بازرگانی ملکیان ميباشد | طراحی سايت و سئو در مشهد توسط شرکت دیجیتال مارکتینگ پارس وب